Skip to main content

Corona heeft ons de grootste collectieve ervaring uit ons leven geschonken. We zijn als een kind in een nieuwe situatie of een huisdier die je voor het eerst mee naar buiten neemt. Alles dat je dacht te kennen bestaat niet meer, alle ongeschreven regels zijn het raam uit, niemand weet precies hoe die zich moet gedragen en is verward over de gevoelens die er in hem of haar omgaan. Nieuwe emoties herkennen en benoemen is een goede emotieregulatie-techniek om met deze onzekerheid om te gaan.

Emoties herkennen en benoemen

Een van de meest elegante technieken om je emoties te reguleren is ze te labelen. Het is een naam geven aan je gevoel. Door het benoemen kan je een (negatief) gevoel een plek geven. Het is ook een stuk onprettiger als je een rotgevoel hebt en geen idee wat het is, dan wanneer je dat wel weet. Dan kan je er mee dealen. Emoties labelen doe je meestal met emoties die je al kent. Je benoemt dat je boos, teleurgesteld of gefrustreerd bent.

Het kan ook dat je iets voelt waar je geen label voor hebt. Of nog niet hebt. Dit hebben we afgelopen anderhalf jaar met z’n allen ervaren. We voelden nieuwe emoties. De lijst van bestaande emoties is niet eindig. Andere culturen hebben emoties die wij niet kennen en door de tijdsgeest ontstaan er ook steeds nieuwe emoties.

 

 

Deze 5 emoties zijn er sinds het begin van COVID-19 ‘bijgekomen’.

Huidhonger

Huidhonger was de eerste corona emotie die we ontdekten. Na meer dan een jaar met iedereen in hetzelfde schuitje te zitten is deze wel bekend. Huidhonger is een sterke behoefte aan lichamelijk contact van huid op huid, seksueel of gewoon een knuffel.

Ook Mark Rutte en het RIVM erkende onze collectieve drang naar aanraking en gaven ons het advies om een seksbuddy of knuffelmaatje te nemen. We moesten dit wel tot één persoon limiteren.

Wij zijn overigens niet de enige soort die huidhonger ervaren. In het begin van de twintigste eeuw deed de psycholoog Harry Harlow onderzoek met kleine aapjes. Hij gaf ze de keuze tussen twee surrogaat ‘moeders’. De ene had eten in de vorm van een flesje melk, maar was volledig van ijzerdraad gemaakt, de ander was een lekkere zachte knuffelbare nep-moeder.

De baby-aapjes kozen ervoor om significant meer tijd door te brengen met de knuffelbare moeder, terwijl deze op het gebied van overleving toch echt nul voordelen bood. Wanneer de aapjes honger kregen, gingen ze even op bezoek bij de ijzerdraad-moeder om te eten en hopte daarna weer huidhongerig in de armen van de knuffelmoeder.

Emoties herkennen en benoemen: huidhonger

Knaldrang

Naast een sterke behoefte aan lichamelijk contact was ook onze andere hete, zwetende, uitlaatklep afgelopen jaar afgenomen: uitgaan. Dansen in disco’s en op festivals mocht niet meer. Iedereen stond vrijdag- en zaterdagavond trappelend in de eigen woonkamer de knaldrang te beteugelen.

Merol heeft over onze nieuwe collectieve emotie zelfs een nummer geschreven waarin ze dit intense verlangen en het gemis van een feestje beschrijft.

Emoties herkennen en benoemen: knaldrang

 

Coronacoaster

En toen mochten feestjes weer. Dansen met Janssen was het devies. Oh nee, dat klopte niet helemaal. Alles weer dicht. Als je trouwens op vakantie gaat, denk daar nog maar eens goed over na. Of vul dit formulier in. Vergeet ook dat andere officiële document niet, anders wordt je na aankomst op je bestemming linea recta teruggestuurd met het vliegtuig.

Als samentrekking van corona en rollercoaster is coronacoaster het overweldigende gevoel van alle ups en downs van de pandemie, alles dat op je afkomt in zo’n kort tijdsbestek, de vele regels, alle onzekerheid, de afgeschafte regels, de onafgeschafte afgeschafte regels. Zucht.

Emoties herkennen en benoemen: coronacoaster

 

Kwijnen

Hoe gaat het met je?

Meh.

Dit is precies wat kwijnen is. Meh. Je herkent het direct. Iedereen herkent dit direct. Je voelt je vreugdeloos, doelloos. Het gaat niet echt heel slecht met je, maar je bent ook zeker niet aan het floreren. Het is de stemming die in 2021 overheerst met een lockdown van een kleine zes maanden waarin we door de avondklok aan huis gekluisterd zijn. De interesse in de dingen die het leven schwung geven, ebt traag over de drempel naar buiten, daar kan je er niet meer bij, door die verdomde avondklok.

Hoe gaat het met je?

Ik kwijn een beetje.

Het is fijn om een antwoord te hebben op die vraag zonder uitsluitend positief of negatief te zijn. Het zweeft ergens in het midden.

Het kwade neefje van kwijnen kennen we trouwens allemaal: wegkwijnen. Dit is nog wel een behoorlijk een stap verder richting de aftakeling. Het is je almaar slechter en slechter voelen en door verdriet of pijn ten onder gaan.

Emoties herkennen en benoemen: kwijnen

 

Erosolisch

We zijn in gevecht met aerosolen. Door corona is ook onze ventilatie onder de loep gekomen. Zo werd laatst weer een grote groep studenten verbannen tot online les omdat de universiteit de luchtstromen niet onder controle had.

Luchtstromen manipuleren is een kunst. In dit stuk beschrijft Craig Mod zijn worstelingen en uiteindelijke triomf tegen deze ongrijpbare tegenstander. Dit viel ook Alexander Klöpping op en hij beschrijft dit in zijn podcast.

 

Hier het fragment waar Alexander deze nieuwe emotie beschrijft:

 

Als een kleine ode aan de omschrijving van Alexander Klöpping, die door Ernst-Jan Pfauth wordt bestempeld als “haast opwindend”, is erosolisch een samentrekking van erotisch en aerosol.

Erosolisch: het blijmoedige, haast erotische, gevoel van het actief ervaren van een frisse luchtstroom in een ruimte, waardoor alle aerosolen passanten zijn in plaats van inwoners.

Emoties herkennen en benoemen: erosolisch

 

Emotioneel woordenboek

Het woord erosolisch bestaat niet, dat heb ik namelijk net bedacht. Maar het gevoel dat zowel Craig Mod als Alexander Klöpping ervaren is echt. Zo echt, dat je het misschien zelf ook wel eens gevoeld hebt.

Er is geen emotie-politie, emoties herkennen en benoemen mag je helemaal zelf doen, zonder dat iemand je daarvoor op je vingers tikt. Zo kan je ook makkelijker je eigen gevoel labelen. 

Door steeds meer emoties toe te voegen vergroot je jouw emotionele woordenboek. De officiële term hiervoor is emotional granularity. Het geeft aan hoe fijnbesnaard je emoties kunt benoemen. Hoe groter jouw emotionele woordenboek is, des te hoger is jouw emotionele intelligentie omdat je jouw gevoel beter onder woorden kan brengen.

Granularity betekent letterlijk korrelgrootte. Net zoals schuurpapier dat heeft. Hoe hoger de korrelgrootte, hoe nauwkeuriger de afwerking. 

Meer nieuwe emoties herkennen en benoemen

Denk eens goed na. Is er een gevoel dat je vaker ervaart, maar geen woord voor hebt? Dan hierbij jouw huiswerkopdracht: omschrijf dit gevoel zo uitgebreid als je kan en verzin daarna je eigen woord voor de emotie.

 

Vond je dit een leuk artikel? Start dan nu hieronder met onze gratis introductiecursus: ‘Wat is Emotionele Intelligentie’.

  

Start nu met de gratis introductiecursus!

Na afloop weet je:
  • Uit welke 4 vaardigheden emotionele intelligentie bestaat
  • Wat een emotie precies is en hoe je die kan veranderen
  • Hoe emotionele intelligentie jou gaat helpen
  • Waarom je nooit meer mag zeggen dat je gestrest bent