Emotiplus logo

Mentale training voor coureurs

On- en offtrack het beste uit jezelf halen.

Je potentieel benutten

Om te winnen en de top te bereiken in de racesport is snel zijn niet genoeg. Natuurlijk start alles met je ruwe snelheid. Het is de voorwaarde om te strijden om de goede plekken. Maar dat is alles. Het is een startpunt.

Want wat je hebt moet je er ook uit zien te krijgen. Elke bocht, elke ronde. Van vrije training tot race. En, om kampioen te worden, een heel seizoen lang. Om dat er uit krijgen zijn jouw mentale vaardigheden cruciaal.

Je mentale vaardigheden zorgen er namelijk voor dat je alles uit jezelf haalt wanneer dat nodig is. Zodat alles dat je hebt geleerd in die oneindige uren aan training zich op het juiste moment vertalen naar een goede performance. Want dat gaat niet vanzelf. Dat moet je bewust kunnen en doen.

Het is niet voor niets dat de grootste coureurs hun mentale vaardigheden als sleutel beschouwen tot hun successen. Met die mentale vaardigheden lukt coureurs bijvoorbeeld om:

  • Het maximale uit zichzelf te halen onder druk.
  • Voor elke sessie en onder elke omstandigheid in hun ultieme zone te zitten.
  • Effectief met tegenslagen en negatieve ervaringen om te gaan.
  • De energie en motivatie behouden om jaar in jaar uit zich in te zetten voor die ultieme droom.

Een sportpsycholoog helpt jou om die mentale vaardigheden te ontwikkelen. Want die ontstaan niet zomaar, daar moet je voor trainen.

Presteren onder druk

Constant Presteren

Omgaan met Tegenslag

Mindset van een Kampioen

Het belang van mentale training voor coureurs

Tijd en training maken je beter. Na een paar sessies op de baan ben je waarschijnlijk sneller dan dat eerste rondje dat je reed. Daarom vinden we het ook logisch dat coureurs urenlang op het circuit of in de simulator trainen en is het ook logisch dat je als coureur meerdere dagen per week werkt aan je conditie en spieren, want die maak je sterker dan ze waren door ze te trainen.

Voor mentale vaardigheden is dat niet anders. Omgaan met druk, je kunnen focussen wanneer nodig en met emoties omgaan zijn dingen waar je door te trainen beter in wordt. Het is niet voor niets dat de sportpsycholoog een vast onderdeel is in de begeleiding van topsporters. Niet omdat ze per se een probleem hebben of iets niet kunnen, maar omdat het een competitief voordeel geeft. Omdat mentale vaardigheden als de lijm zijn waardoor jouw potentieel zich weet te vertalen naar die daadwerkelijke prestatie op het circuit. Een basiselement om het beste uit jezelf te halen.

Als sportpsycholoog is het niet mijn taak om je sneller op de baan te maken, daarvoor train je en werk je met een engineer. Als sportpsycholoog is het wel mijn taak om te zorgen dat jij de mentale vaardigheden hebt waarmee jij jouw potentieel kunt optimaliseren wanneer jij wilt. Wanneer het nodig is. Elke bocht, elke ronde, elke sessie, een heel seizoen lang.

Sebastian Buurma, MSc

Wie ben ik?

Sportpsychologie in de autosport. Een magische combinatie die mij al fascineerde toen ik als 14-jarige kart-coureur me hierin begon te verdiepen. Toen, om mijn eigen prestatie te optimaliseren, en nu inmiddels vele jaren later in de vorm van een door ons ontwikkelde methode waarmee ik sinds 2016 met veel plezier veel verschillende coureurs ondersteun. Of het nu gaat om coureurs die voor het nationale podium strijden of coureurs die op het wereldtoneel racen.

Met mijn methode en mijn kennis van de racesport weet ik de vertaalslag te maken van de magie van sportpsychologie naar de dagelijkse praktijk van de coureur. Zodat jij als coureur het toe kunt passen voor de ambitie die je hebt of de uitdaging waarmee je het meeste worstelt. Door de jaren heb ik dit met succes en veel plezier kunnen toepassen bij coureurs uit de karting, rallysport, toerwagens, esports, GT’s en junior formulae.

Plan een kennismaking

Hoe ziet dat er voor jou uit?

Wat ik je leer is hoe jij de beste technieken uit de sportpsychologie toe kunt passen. Hoe ik je dat leer hangt af van jou en wat het beste bij je past. Dat kan namelijk op vele manieren.

De begeleiding moet passen bij waar voor jou op het moment de grootste winst te behalen is. Dat is ook precies waar jij en ik in een kennismakingsgesprek naar kijken. We kijken dus niet alleen naar waar jij grote stappen kunt zetten, maar ook via welke weg we die stappen het snelste kunnen zetten.

Hoe dat er voor jou uit gaat zien is vooraf moeilijk te voorspellen. Wel kan ik je alvast toelichten welke vormen van begeleiding ik in de laatste jaren heb ingezet om mijn coureurs optimaal te begeleiden:

  • 1-op-1 sessies (online of fysiek) – Het grootste deel van de begeleiding vindt plaats in een 1-op-1 setting waarin we oefenen met jouw mentale vaardigheden en inzoomen op jouw prestaties om hier lessen uit trekken die je de volgende keer kunt verbeteren.
  • Remote coaching tijdens raceweekends – Met name bij coureurs die al wat verder zijn of met wie ik al wat langer werk maak ik veel gebruik van korte inbelmomentjes gedurende het raceweekend. Om een sessie voor of na te bespreken. Dicht op de actie met directe actiepunten tot gevolg.
  • Assessments – Misschien wil je voornamelijk weten hoe je er op mentaal vlak voor staat en waar jouw kansen liggen. Ik geef je wat instrumenten mee naar een racedag die je kunt invullen en monitoren. We analyseren die vervolgens samen om te zien welke sterke punten jij kunt consolideren en welke punten je juist kunt verbeteren.
  • On-track begeleiding – In sommige gevallen zie je me in de pitbox of in het motorhome. Heel soms zelfs direct naast de auto. Dichter op het vuur kun je niet zitten en soms is dat precies wat we nodig hebben om die stap te zetten waar je naar streeft.

Praktische informatie over mentale training voor coureurs

Kennismaking

Gratis

Via beeldbellen of telefoon
Traject

6 sessies

van 90 min
Locatie

Heel Nederland

Op locatie
Prijs

€990

ex. btw & reiskosten
Optioneel

eLearning

Emotionele Intelligentie
Optioneel

Raceweekend

Begeleiding

Start nu met mentale training