Workshop

Emotionele Intelligentie op de Teamdag

Welzijn, communicatie en prestatie

Emotionele intelligentie is een van de meest belangrijke vaardigheden in de 21e eeuw. Het ligt aan de basis van prestaties, welzijn en communicatie, drie essentiële kwaliteiten van het (werkende) leven.

 

Prestaties. Emoties beïnvloeden je prestatie. Door sommige emoties presteer je beter, van sommige slechter. Als jij weet hoe jij je moet voelen maar ook juist hoe jij je niet moet voelen om goed te presteren, wordt de kans op uitblinken beduidend groter.

Welzijn. Emotionele intelligentie hangt sterkt samen met algeheel welzijn. In een groot wetenschappelijk onderzoek onder 16 duizend deelnemers is gekeken naar de hoogte van hun emotionele intelligentie en de zorgkosten. Niet alleen mentale gezondheid, maar algemene gezondheid. Daaruit blijkt dat wanneer jouw emotionele intelligentie 1% hoger is, jouw zorgkosten 1% lager zullen zijn. Een 20% hogere emotionele intelligentie is dan dus 20% minder zorgkosten.

Communicatie. Als jij beter weet hoe jij je voelt, kan jij beter begrijpen waar je behoefte aan hebt en kan jij deze behoeftes beter uitspreken. Ditzelfde geldt voor de behoeftes van een ander en het begrijpen daarvan. Hogere emotionele intelligentie staat hierdoor ook voor betere communicatie.

Betere communicatie

Mentaal welzijn

Burnout preventie

Conflict preventie

Waarom worden wij gevraagd?

Emotionele intelligentie is gestaag een van de meest belangrijke vaardigheden aan het worden in ons hectische bestaan. Van ons werkende- naar ons sociale- tot ons privé leven, jouw emotionele intelligentie speelt een rol van betekenis. Het is ook een van de weinige onderdelen die we (nog lang) niet kunnen regelen met AI.

Dat betekent dat we er zelf mee aan de slag moeten. Hoe? Dat is aan jullie. Dat kan vanaf een korte inspiratie sessie om meer over emotionele intelligentie te weten te komen tot een diepgravende opleiding om jullie E.I. te laten groeien.

Hieronder zie je 3 voorbeelden van recente trainingen die we gegeven hebben.

Arkin Jeugd en Gezien

Vergeet als trainer je eigen emoties niet.

NS Supply Chain Operations

Het juiste gesprek op het juiste moment

Universiteit Utrecht

Medewerkers symposium

Sebastian Buurma Sportpsycholoog Amsterdam
Casper van der Spek
Emotiplus logo

Wij zijn Sebastian, Casper en Vincent, drie sportpsychologen. Al meer dan 7 jaar zijn we dagelijks bezig met het geven van mentale trainingen presteerders. We vinden duurzaam presteren belangrijk. Dit betekent voor ons dat je het uiterste uit jezelf haalt, zonder jezelf te vergeten of te verliezen. Hierdoor kijken we altijd door een emotionele intelligentie-bril.

Met ons eigen PhD onderzoek kijken we naar toegepaste emotionele intelligentie. Dit is een nieuw wetenschappelijk construct en dus nog niet eerder gekaderd. We kijken hierdoor niet alleen naar hoe emotioneel intelligent je bent, maar ook hoe en wanneer je dat inzet.

Ben je geïnteresseerd in een van onze workshops, of wil je gewoon met ons praten om van gedachte te wisselen, stuur ons een mail!

Stuur ons een mail

Wat leer je met een training emotionele intelligentie?

Emotionele intelligentie laat bij veel mensen een belletje rinkelen, maar als je vraagt wat het is, blijft het vaak even stil. Het komt niet vaak voor dat we twee dezelfde antwoorden krijgen. In deze workshop leggen we uit wat emotionele intelligentie is. Waarom we niet goed zijn in herkennen van onze eigen emoties, maar ook niet in de emoties van anderen. We kijken naar wat emoties betekenen, waarom we ze voelen en wat we vervolgens met die emoties kunnen doen.

 

 • Emoties herkennen – We moeten weer leren voelen. Dit is het begin. Maar dat kan vaak nog behoorlijk lastig zijn. Met onze praktische tool: de gevoelsmeter, verlagen we de drempel. We zullen deze tool veel gebruiken in de workshop zodat iedereen er achteraf zelf mee aan de slag kan.
 • Emoties labelen – Een naam plakken op je emoties klinkt basaal. Maar het is een van de meest effectieve emotieregulatie technieken. De zoektocht naar de juiste naam voor het juiste gevoel is een cruciaal onderdeel van emotionele intelligentie en zorgt ervoor dat jij het roer weer in handen kan nemen.
 • Emoties begrijpen – Je voelt emoties met een reden. Alleen doen we nooit de moeite om deze reden te doorgronden. Dit is een belangrijk onderdeel dat vaak wordt overgeslagen. Wij zullen ons daar niet schuldig aan maken.
 • Emoties praktisch toepassen – Een plan zonder actie is een wens. Praktische toepassing is het summum van emotionele intelligentie. Want waarom zou je je best doen als je het niet gaat gebruiken in je dagelijkse leven. Dan zou je er niks aan hebben.

Hoe ziet zo’n training eruit?

Workshop

1500

-
 • 2 uur
 • ongeveer 12 personen
 • Introductie tot emotionele intelligentie
 • Gebruik onze praktische tool

Workshop+

2000

-
 • 4 uur
 • Alles uit de 2 urige-workshop
 • Direct oefenen
 • Extra veel persoonlijke aandacht

Opleidingsdag

3500

-
 • 8 uur
 • Alles uit de 4-urige workshop
 • 2 psychologen aanwezig
 • Ontvang al onze eLearnings

Wil je weten of een workshop toepasselijk is op jullie teamdag?