Skip to main content

Badr Hari is niet de enige persoon die zijn emoties niet altijd onder controle heeft. De tragiek is dat wanneer het Badr Hari overkomt de hele wereld het ziet, waar een emotionele miskleun bij jou en mij niet zo’n podium heeft. Emoties kunnen jouw hele gedrag overnemen, zonder dat je het gevoel hebt dat je een keuze maakt, de emotie maakt de keuze voor je.

Duur grapje

“Herinner je wat je deed?”

“Ja. Ik trapte hem nadat de scheids tussen ons inkwam. Ik stond en hij lag op de grond en ik trapte hem in z’n gezicht.”

In een interview vlak na de kickboks wedstrijd tussen Remy Bonjasky en Badr Hari uit 2008 vraagt een journalist aan Badr wat er is gebeurd. Badr is bewust van zijn actie en de gevolgen daarvan — veel geld en het wereldkampioenschap mislopen.

“Het was een duur grapje maar het is niet terug te draaien. Het is een les voor de volgende keer.”

Logischerwijs snapt hij de prijs die hij heeft betaald, maar onbewogen geeft hij antwoord op de vragen. Terloops vergelijkt hij zijn misdraging met fietsen op de stoep: “Dat mag ook niet.”

Badr Hari heeft zijn emoties niet onder controle in de ring

Geen enkele controle over zijn emoties

“Ik ben een emotioneel persoon en laat me leiden door gevoel.”

Dit is de kracht van Badr Hari. Als hij op het gaspedaal gaat staan, is hij een wervelwind in de ring, die meestal eindigt in een overwinning door knock-out. Er zit bij Badr alleen geen rem of stuur op en daarmee is zijn kracht ook direct zijn zwakte. Hij laat zich dan niet meer leiden door emoties, de emoties nemen hem volledig over. Dit gebeurt wanneer een emotie zo intens wordt dat het lijkt alsof beslissingen voor jou genomen worden en heet emotionele kaping (of: emotional hijacking). Wanneer je emoties gekaapt zijn, heb je ze niet meer onder controle. 

Tijdens een emotionele kaping zijn jouw emoties tijdens een korte periode volledig de baas over jou. Omdat er op dat moment zoveel activiteit is in het gedeelte van je hersenen waar de emotie vandaan komt (de amygdala) is het letterlijk onmogelijk om na te denken over wat je doet omdat dat gedeelte van je hersenen stopt met functioneren (de neocortex).

Je emoties kunnen het op verschillende manieren overnemen en de lengte van overname varieert. Verstijven van angst kan zo intens zijn, dat iemand anders je een initiële duw moet geven om weer in actie te komen. Ook is niet elke overname negatief. Lachen is op sommige momenten niet te voorkomen en kan in de vorm van de slappe lach verdomd lang duren.

 

Badr heeft zijn les niet geleerd: weer zijn emoties niet onder controle

Helaas was het geen les voor de volgende keer. Twee jaar later gebeurt het weer. In 2010 vecht Badr Hari tegen Hesdy Gerges. In de tweede ronde valt Gerges op de grond en de scheids beweegt zich tussen de twee mannen in. Er verstrekken twee volledige seconden voordat Hari Gerges op zijn hoofd schopt.

Iets dat een incident kon zijn, is nu een patroon; doorgaan met vechten nadat het geoorloofd is. 

Badr Hari: “Ik schrok van mezelf na de wedstrijd. Er zit een bepaalde agressie in mijn lijf waar ik totaal niet weet wat ik ermee aan moet, waar het vandaan komt, of wat ik ermee moet doen. Het zit er wel, maar ik moet het kunnen kanaliseren en gebruiken op het moment dat ik het wil gebruiken en het moet gebruiken.”

Emoties niet onder controle

Wat er met Badr Hari gebeurt als hij zijn emoties niet onder controle heeft

Na de wedstrijd tegen Gerges beslist Badr Hari voor langere tijd naar Marokko te gaan om tot bezinning te komen. In Marokko geeft hij een uitgebreid interview voor het programma Brandpunt.

Badr Hari: “Het is niet alleen m’n hoofd, het is m’n hele lichaam. Als bij mij de rem eraf gaat is het een grote explosie van chaos en ruis. Dan hoor en zie ik het ook allemaal niet meer. Het is een storm, een orkaan, een ramp.” 

De kracht die vrijkomt bij Badr als hij in de ring staat is misschien wel zijn gevaarlijkste wapen. Hij noemt het een ramp omdat het hem overkomt in plaats van dat hij het doelgericht in kan zetten. Als hij zijn emoties niet onder controle heeft is het is een beetje alsof hij op de rug van een ongetemd beest zit. Hij weet daardoor niet wat er gaat gebeuren in plaats van deze kracht volledig de baas te zijn. In het interview zegt Badr het volgende over de ongeoorloofde actie tegen Bonjasky:

“Ik zat nog steeds in die sneltrein. Ik was nog niet klaar met hem. Terwijl je op dat moment niet verder mag.”

“De scheids hing boven Bonjasky, maar die heb ik niet eens gezien. Ik werd pas wakker nadat ik de scheids voor de tweede keer tegen het lijf liep. Ik zag hem schreeuwen en mij boos aankijken en toen dacht ik: ‘volgens mij heb ik iets verkeerds gedaan.’ De storm ging liggen en ik besefte toen pas wat ik gedaan had. Ik had weer iemand getrapt nadat hij op zijn rug lag. Onbeschermd.” 

Analyseer je emoties

Als er in een woonwijk brand uitbreekt, waardoor een hele woning uitbrandt, dan gaat de brandweer opzoek naar de oorzaak. Ze stoppen niet voordat ze weten waar de oorsprong van de brand lag. Voor je het weet gaat de hele wijk door een gaslek in vlammen op.

Na het incident in het gevecht met Bonjasky zei de manager van Badr Hari: “Ik heb er met Badr over gesproken, maar ook weer niet te veel. Hij weet zelf wel dat het niet goed was wat hij deed. Het is heel moeilijk om erachter te komen wat de reden is. Ik weet het nog steeds niet.”

Niet uitzoeken waarom Badr deed wat hij deed is hetzelfde als hopen dat er niet toevallig een gaslek zit in de woonwijk. Achteraf bleek dat valse hoop. In het gevecht met Gerges ging Badr in vlammen op. Hij had weer geen controle over zijn emoties.

In zijn periode in Marokko denkt Badr veel na en zoekt naar redenen die de buitensporige storm in de ring kunnen verklaren: “Mijn hele hebben en houwen heb ik te danken aan de vechtsport, elke stuiver die ik heb verdiend. Mijn ouders, broers en zussen hebben allemaal een lekker leven door wat ik doe. Elke keer als ik daar sta, elke tegenstander die voor mij staat is een vechter die mij wil zijn, mijn plek wil innemen of mij achter in de rij wil laten aansluiten. Hij wil mij terugsturen naar die honger, hij wil mij alles afpakken. Dat is absoluut niet toegestaan.”

“Ik haat iemand als ik tegen hem moet vechten. Ik kan daar niet goed mee omgaan. Emotioneel heb ik er niet het talent voor om dat te onderdrukken. Er is zoveel wil om te winnen en zoveel wil om iemand verschrikkelijk pijn te doen.” 

Hoe hou je emoties onder controle?

Een emotionele kaping kan iedereen overkomen. Wanneer je in het heetst van de strijd een teamgenoot, tegenstander of scheidsrechter uitscheldt, of misschien zelfs een duw of klap geeft, ben jij niet meer in controle. Wanneer je een black-out krijgt tijdens een presentatie, je hoofd zich daardoor vult met mist en je geen woord meer uit je mond krijgt, ben jij niet meer in controle.

De eerste stap in het voorkomen van een emotionele kaping is weten wat er met je gebeurt en waarom het met je gebeurt. Hierdoor word je bewust van jezelf en hoe jij in elkaar zit.  

Weglopen en daardoor je emoties langzaam laten zakken is een prima oplossing als je bijvoorbeeld ruzie hebt. Maar weglopen is niet altijd een luxe die je jezelf kan veroorloven.

Als je door ervaring weet dat er specifieke emoties zijn waar de intensiteit bij jou soms hoog kan oplopen, moet je niet hopen dat het wel goed komt. Dit is iets waar je iets aan moet doen voordat het daadwerkelijk gebeurt. Je kan per emotie een plan van aanpak maken. Als je in een situatie terechtkomt die een heftige emotie bij je opwerkt, zonder dat je van tevoren hebt bedacht hoe je er mee om gaat, ben je te laat. Emoties zijn sterk spul.

 

Vond je dit een leuk artikel? Start dan nu hieronder met onze gratis introductiecursus: ‘Wat is Emotionele Intelligentie’.

  

Start nu met de gratis introductiecursus!

Na afloop weet je:
  • Uit welke 4 vaardigheden emotionele intelligentie bestaat
  • Wat een emotie precies is en hoe je die kan veranderen
  • Hoe emotionele intelligentie jou gaat helpen
  • Waarom je nooit meer mag zeggen dat je gestrest bent