Skip to main content

Het is soms lastig om iets voor elkaar te krijgen. Net even langer doorwerken om die opdracht af te krijgen, je inhouden als iemand iets zegt waar je het niet mee eens bent, of zoiets simpels als uit bed stappen in de ochtend. Ook als je er geen zin in hebt, moeten sommige dingen gedaan worden. In dit artikel lees je over wilskracht en hoe dit je verder brengt dan bijvoorbeeld motivatie. Wilskracht is zelfcontrole. Wanneer lichaam en geest tegen jou zeggen om te stoppen, ga je door. Je houdt je eigen impulsen in bedwang. Het helpt je om ‘nee’ te zeggen tegen dingen die je niet wilt doen en ‘ja’ tegen dingen die je echt wilt bereiken, zelfs als het moeilijk wordt.

David Blaine is een goochelaar en uithoudingskunstenaar. Hij is geboren op 4 april 1973 met astma en voert nog steeds opmerkelijke stunts uit die de menselijke wilskracht op de proef stellen. Hij heeft het ademhalingsrecord van Harry Houdini verbroken toen hij een tiener was. Verder heeft hij zichzelf levend laten begraven, heeft 72 uur onder stroom gestaan door zeven Tesla-spoelen en hij balanceerde 34 uur op een 27 meter hoge pilaar. Hij kreeg te maken met ernstige uitputting en verwondingen, maar ondanks deze fysieke mankementen heeft hij zichzelf ertoe kunnen zetten om door te blijven gaan. Na een intensieve training heeft hij uiteindelijk het wereldrecord adem inhouden verbeterd tot 17 minuten en 4 seconden. Blaine ziet zijn uitdagende stunts, die verder gaan dan conventionele goocheltrucs, als een vorm van magie die tot stand komt door pure wilskracht.

David Blaine geëlektrocuteerd voor 72 uur

Wilskracht als strategie

David Blaine is een mens. Hij heeft geen bovennatuurlijke krachten, hij traint. Als een bezetene, dat wel. In interviews, zoals met Joe Rogan, deelt Blaine hoe hij van jongs af aan zijn grenzen heeft opgezocht. Hij stelde zichzelf steeds opnieuw doelen, klein en groot, om zijn lichaam en geest te trainen verder te gaan dan voor mogelijk gehouden werd. Tijdens zijn stunts, als hij bijvoorbeeld 14 minuten zijn adem moest inhouden, deelde hij het op in behapbare stukken: de helft van 14 is 7. Na 7 minuten ben ik over de helft. De helft van 7 minuten is 3,5 minuut, enzovoorts. Door deze behapbare doelen constant te halen had hij de wilskracht om zijn uiteindelijke volledige doel te laten slagen.

Een andere strategie van Blaine is net iets verder gaan dan het gestelde doel. Bijvoorbeeld als hij 3 km zou sprinten, stopt hij niet voor of op het gestelde doel, maar gaat dan nog een halve kilometer verder. Hierdoor kan hij constant aan zichzelf bewijzen dat hij ten alle tijden kan blijven pushen om verder te gaan, zelfs als het aankomt op fysieke klachten.

Levend standbeeld Amanda Palmer

In de wereld van muziek en optredens staat Amanda Palmer als een voorbeeld van wilskracht. Voordat ze een succesvolle carrière als zangeres, songwriter en auteur had, sleep Palmer haar wilskracht op straat als levend standbeeld. Gekleed in witte bruidskledij stond ze urenlang roerloos, het toonbeeld van vastberadenheid te midden van de chaos van voorbijgangers. Lees hier wat Amanda zelf verteld over deze periode.

zangeres Amanda Palmer, vroeger levend standbeeld.

Amanda Palmers onbeweeglijkheid als een standbeeld was een oefening in geduld, concentratie en het onderdrukken van natuurlijke impulsen. Later zette ze deze getrainde wilskracht in voor haar muziek, haar schrijven en haar verbinding met haar publiek, en transformeerde de stille kracht van een standbeeld in een dynamische kracht van creatieve expressie.

Wilskracht is het negeren van deze natuurlijke impulsen. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je erin wordt, hoe meer wilskracht je uiteindelijk hebt om zulke impulsen weer te negeren. Blaine deed dit door behapbare doelen te stellen en Palmer legt in een inspirerende TedTalk uit dat ze het volhield door onder andere de interactie die ze had met de voorbijgangers.

Wilskracht als spier

Je kunt een grote steen prima een keer optillen. Maar als je wordt gevraagd om dit 15x achter elkaar te doen, merk je dat je armen moe beginnen te worden en je spieren pijn gaan doen. Het is dan niet meer zo makkelijk als de eerste (paar) keer. Je kunt je armen natuurlijk wel trainen om ook de 15x makkelijk vol te kunnen houden. Volgens Roy Baumeister werkt wilskracht precies zo:

Wilskracht is als een spier. Hoe meer je wilskracht gebruikt en oefent, hoe sterker het wordt. Maar als je het te veel gebruikt zonder pauze, kan het moe worden.

David Blaine’s onophoudelijke streven naar zijn doelen, zelfs na slopende revalidaties van stunts die hem tot het uiterste dreven, laat zien dat je deze mentale spier kan trainen, erop kan bouwen en kan laten herstellen. Eigenlijk was elke uitdaging die hij aanging een kans om zijn wilskracht te versterken.

Maar goed, als je te lang doorgaat zonder te rusten, de juiste training of als de hele dag je al veel wilskracht heeft gekost, kunnen zelfs de meest gedisciplineerde mensen aan het einde van de dag moeite hebben met het weerstaan van een snack, een impulsieve aankoop of iets anders waar ze anders zelfcontrole over hadden.

 

 

Baumeisters wilskracht

Als we dieper graven, gaat het boek “Wilskracht” van Baumeister niet alleen over een verhaal van menselijke uithoudingsvermogen. Het is een handboek voor persoonlijke ontwikkeling. Het biedt strategieën om onze wilskracht te bewaren en te cultiveren, van het stellen van duidelijke, stapsgewijze doelen tot het bevorderen van een mentaliteit van doorzettingsvermogen. In dit boek beschrijft Baumeister dat de wilskracht-spier weer kan herstellen door rust, positieve gewoontes en door acties af te stemmen op waarden.

Blaines stunts en Palmers standvastige optredens herinneren ons aan de centrale boodschap van het boek en van dit artikel: de grenzen van onze wilskracht zijn grotendeels zelfopgelegd. Door je eigen natuurlijke impulsen te negeren en door deze grenzen te verleggen, kunnen we veel meer bereiken dan dat we denken.

Wilskracht, willpower

Train je wilskracht

Je kan je wilskracht op verschillende manieren trainen. Het uiteindelijke doel is om jezelf iets te laten volhouden en zelf de controle te bewaren, in plaats van toegeven aan je natuurlijke impuls om te stoppen. Elke keer als je deze impuls negeert en een klein beetje verder gaat dan daarvoor, groeit je wilskracht.

Stel kleine, haalbare doelen: Net als David Blaine, begin met kleine doelen die je dagelijks of wekelijks kunt bereiken. Dit kan iets simpels zijn, zoals net iets langer doorgaan met hardlopen, net iets langer doorgaan met het lezen van dat saaie rapport, of na het opruimen van de keuken ook nog even de huiskamer doen.

Oefen zelfbeheersing: Zoek bewust naar dagelijkse momenten waarop je zelfbeheersing kunt oefenen. Denk aan het overslaan van een ongezonde snack tot het uitstellen van scrollen op je telefoon. Juist die kleine onbewuste impulsen zijn belangrijk om controle over te houden. Denk maar aan Amanda Palmer, ze kon uren op dezelfde plek blijven staan zonder te bewegen. Dit is puur zelfcontrole.

De indrukwekkende verhalen van David Blaine’s uithoudingsvermogen en Amanda Palmers artistieke doorzettingsvermogen laten zien dat wilskracht je beste vriend kan zijn. Of het nu gaat om het inhouden van adem voorbij de grenzen van wat we denken dat biologisch mogelijk is, of het uren onbeweeglijk staan om de grenzen van de geest te testen, het komt allemaal op hetzelfde neer: wilskracht kan worden gecultiveerd, versterkt en effectief worden ingezet om het onmogelijke mogelijk te maken.

 

 

Vond je dit een leuk artikel? Start dan nu hieronder met onze gratis cursus: ‘Introductie tot Emotionele Intelligentie’.

Start nu met de gratis introductiecursus!

Na afloop weet je:
  • Uit welke 4 vaardigheden emotionele intelligentie bestaat
  • Wat een emotie precies is en hoe je die kan veranderen
  • Hoe emotionele intelligentie jou gaat helpen
  • Waarom je nooit meer mag zeggen dat je gestrest bent