Skip to main content

Emotionele intelligentie is het herkennen, begrijpen en reguleren van je eigen emoties en de emoties van anderen. Je zou het kunnen indelen onder de noemer vaardigheid of karaktereigenschap. Hoe je dit ziet, maakt een enorm verschil. Je zal namelijk onverbiddelijk de kenmerken van een van de twee toewijzen aan emotionele intelligentie.

Karaktereigenschap

Het woord karakter komt van het Griekse ‘charasoo’, wat letterlijk stempel of inkerving betekent. Bij een karaktereigenschap heb je het over een deel van je persoonlijkheid. Dit is een verzameling van eigenschappen die stabiel zijn over een lange periode, die jou kenmerken als persoon. Het is je aard.

 

 

Vaardigheid

Een vaardigheid is het vermogen om een handeling bekwaam uit te voeren of een probleem op de juiste manier op te lossen. Dit valt onder de noemen ‘kunnen’. Vaardigheden zijn per definitie te ontwikkelen en aan te leren.

 

 

Emotionele intelligentie als karaktereigenschap

Karaktereigenschappen liggen relatief vast, ze zijn dus moeilijk te veranderen of aan te passen. Behalve misschien met veel bewuste aandacht en moeite. Wanneer je hierin verslapt zal je automatisch terug deinen naar jouw karakter. Iedereen heeft persoonlijke patronen waar je je het meest comfortabel in voelt en waarop je terugvalt. 

Hier ligt dan ook het verborgen probleem. Ga maar na, hoe geneigd ben jij om delen van je karakter aan te passen? Als jij introvert bent zal je zeker vlagen van extraversie kunnen ervaren, maar dit zal je meer moeite en kracht kosten dan jouw default instelling introversie. Om extravert te zijn moet je simpelweg meer je best doen. Bedenk nu eens dat je jouw karakter wilt veranderen zodat je de rest van je leven meer extravert bent (of als je extravert bent, bedenk dan eens hoe je jezelf introvert zal maken). 

Hoeveel kans van slagen dicht je jezelf toe bij dit project? Zelfs als dit hoog op je verlanglijstje zou staan weet je ook dat als je even stopt met actief hieraan werken, je binnen de kortste keren weer terug bij af bent. In je oude patroon.

Emotionele intelligentie als vaardigheid

Een vaardigheid ontwikkel je stap voor stap. Je bent in het begin misschien nog niet zo bedreven, maar met tijd en oefening komt dat vanzelf. Alle tactieken die je verzamelt en alle praktijkervaring die je opdoet stapelt zich meer en meer op. Er zit een stijgende lijn in. Als je een korte periode stopt met oefenen zak je niet af naar je startpunt zoals dat bij een karaktereigenschap wel zo is, je zal het eerder integreren, net zoals een goed nachtrust je helpt om kennis beter vast te houden.

Hoe groeit jouw emotionele intelligentie het best?

Het lijkt misschien een detail, of je emotionele intelligentie ziet als karaktereigenschap of als vaardigheid, maar het maakt een wereld van verschil.

Wanneer je emotionele intelligentie als karaktereigenschap ziet, zal je de omgang met een moeilijk moment of stress waarschijnlijk snel accepteren ook al is deze omgang misschien disfunctioneel. Dit komt omdat je ‘er toch niets aan kunt doen’. Je zoekt dus niet naar groei of naar de regie die je wél kunt nemen, zoals je dat wel zou doen wanneer je emotionele intelligentie als vaardigheid ziet. Je weet dan immers dat ook jouw omgang met stress te trainen is.

In de regie die je neemt bij emotionele intelligentie als vaardigheid schuilt tevens nog een groot belang. De mate waarin jij emotionele intelligentie toepast is mogelijk een nog veel sterkere voorspeller voor jouw prestaties en je welzijn dan de hoeveelheid emotionele intelligentie die jij hebt. Je kan dit zien alsof je heel rijk bent, maar nooit geld uitgeeft. Je plukt dan niet echt de vruchten van jouw rijkdom. In een volgend artikel zullen we hier dieper op ingaan.

 

Vond je dit een leuk artikel? Start dan nu hieronder met onze gratis cursus: ‘Introductie tot Emotionele Intelligentie’.

Start nu met de gratis introductiecursus!

Na afloop weet je:
  • Uit welke 4 vaardigheden emotionele intelligentie bestaat
  • Wat een emotie precies is en hoe je die kan veranderen
  • Hoe emotionele intelligentie jou gaat helpen
  • Waarom je nooit meer mag zeggen dat je gestrest bent