Skip to main content

De Kracht van Kwetsbaarheid van Brené Brown – een samenvatting.

Kritiek geven is makkelijk. Wijs aan wie er op zijn bek gaat en wat hij had kunnen doen om te blijven staan en je bent er al.

Hier valt geen eer te behalen.

De man die in de arena staat, met zijn gezicht onder stof, zweet en bloed, dat is de held. Het is de man die zich kranig weert, maar toch fouten maakt, omdat dat nou eenmaal onvermijdelijk is.

Hij probeert desondanks iets te bereiken.

Hij heeft zijn enthousiasme en toewijding.

Hij geeft zich volledig voor zijn doel.

Als het meezit, proeft hij de triomf van zijn uitzonderlijke prestaties. En als het tegenzit en hij faalt, doet hij dat terwijl hij uitzonderlijke moed toont.

Dit is de beste beschrijving van kwetsbaarheid volgens Brené Brown. Het is een quote van Theodore Roosevelt uit 1912 en beschrijft de man in de arena. Hij is degene die het lef heeft iets doen. Hij is degene die dat risico aandurft. Hij is degene die zich kwetsbaar opstelt en daarmee laat zien dat hij over uitzonderlijke moed beschikt.

De Kracht van Kwetsbaarheid is een boek over moed. De moed om kwetsbaar te durven zijn in een wereld waarin iedereen doet alsof hij sterk is, waarin iedereen altijd zelfvertrouwen heeft en het lijkt alsof iedereen altijd alles op een rijtje heeft.

 

 

Wat is kwetsbaarheid?

Kwetsbaarheid is je openstellen voor potentieel gevaar of iets doen zonder garanties. Het is als eerste ‘ik hou van je’ zeggen tegen je vriend of vriendin. Het is een sollicitatiegesprek. Het is een presentatie geven. Het is sorry zeggen. Een bedrijf starten. Nee zeggen. Voor jezelf opkomen. Toegeven dat je bang bent.

Het is in arena staan.

Kwetsbaarheid is jezelf zijn, in plaats van een muur om je heen bouwen. Het is de kracht vinden om jezelf te durven zijn in plaats van wat andere willen dat je bent. En als je weerbaar bent tegen schaamte, kan je kwetsbaar zijn.

Het verschil tussen schaamte, schuld, vernedering en gêne

Schaamte en schuld ligt dicht bij elkaar. Als in, als je even niet oplet voel je de verkeerde. Aan de andere kant ligt schaamte en schuld mijlenver bij elkaar vandaan. Als je de verkeerde voelt, richt je jezelf psychologisch ten gronde.Nuances zijn belangrijk en in dit geval zijn ze cruciaal.

Dit is het verschil in een notendop:

Schuld: ik heb iets slechts gedaan.

Schaamte: ik ben een slecht persoon.

Stel je voor, je bent een afspraak met een vriend of vriendin niet nagekomen en jouw gedachten zijn ‘Wat ben je toch een debiel. Je bent een slechte vriend en een slecht mens.’

Dit is schaamte.

Als je schaamte voelt, is je eerste neiging jezelf te beschermen. De schaamte vertelt jou dat je een slecht persoon bent en dat is niet zomaar even recht te breien. Dus volgen er smoesjes en ontkenningen. Je verwijt iets of iemand anders, praat wat krom is recht in je eigen hoofd, geeft een neppe verontschuldiging, of verstopt je.

Allemaal oplossingen die niet oprecht zijn.

Gedachten van schuld zouden als volgt zijn: ‘wat stom dat ik dat gedaan heb. Dat is onaardig om te doen.’

Als je schuld voelt, richt de emotie zich op iets dat je gedaan hebt, niet op wat je bent. Het is geen fijn gevoel, maar zorgt er wel voor dat je makkelijker verantwoordelijkheid neemt en sorry zegt, beterschap belooft of het goed maakt. Je geeft toe dat je iets slechts hebt gedaan, niet dat je een slecht persoon bent. Dit is een wereld van verschil.

Hoe jij jouw gedachten formuleert beïnvloed welke emotie je voelt.

Vernedering en gêne

De twee (iets minder belangrijke) neefjes van schuld en schaamte zijn vernedering en gêne.

Vernedering is wanneer iemand anders jou probeert te shamen en jij dit onterecht vindt.

‘Mijn baas is echt aan het doorslaan. Het is belachelijk hoe hij tegen me tekeerging net en wat hij allemaal zei. Ik verdien het niet om zo behandeld te worden’

Je moet hierbij oppassen dat je op termijn niet zelf gaat geloven in deze persoonlijke aanvallen. Dan kan de vernedering omslaan naar schaamte.

De minst erge van deze vier is gêne. Dit is als je iets doms hebt gedaan waar je achteraf ook wel een beetje om kan lachen. Het belangrijkste kenmerk van gêne is dat je je niet alleen voelt. Je weet dat andere mensen het herkennen en dat zorgt ervoor dat het vervelende gevoel makkelijk van je afglijdt.

Goed worden in kwetsbaarheid door schaamte te overwinnen

Jezelf durven zijn terwijl je schaamte voelt is de kracht van kwetsbaarheid. Dit betekent dat je in gevecht moet met schaamte. Of misschien liever in samenwerking.

Je moet weerbaar worden tegen schaamte.

In de 12 jaar waarin Brené Brown onderzoek heeft gedaan naar kwetsbaarheid kwam ze erachter dat de mensen die het meest weerbaar zijn tegen schaamte de volgende vier dingen gemeen hebben:

  • Ze herkennen schaamte en begrijpen de triggers.
  • Ze kijken relativerend naar hun gedachtes en verwachtingen en vragen zichzelf daarbij constant af of dit is wie ze zijn of wat anderen willen dat ze zijn.
  • Ze vragen om een luisterend oor bij mensen die ze vertrouwen.
  • Ze praten over hun schaamte.

We kunnen onszelf niet laten zien als we doodsbang zijn over wat anderen wel of niet van ons zouden kunnen denken. Jouw relatie met je schaamte en kwetsbaarheid houdt de sleutel hiervan in haar hand.

De Kracht van Kwetsbaarheid of de Engelse uitgave Daring Greatly zijn online te koop. Mocht je een opstapje nodig hebben naar het boek, heeft Brené Brown een Netflix-special online staan. Dit is een soort mix tussen een college, een stand-up comedy-show en een motivational speech.

 

 

 

Vond je dit een leuk artikel? Start dan nu hieronder met onze gratis introductiecursus: ‘Wat is Emotionele Intelligentie’.

  

Start nu met de gratis introductiecursus!

Na afloop weet je:
  • Uit welke 4 vaardigheden emotionele intelligentie bestaat
  • Wat een emotie precies is en hoe je die kan veranderen
  • Hoe emotionele intelligentie jou gaat helpen
  • Waarom je nooit meer mag zeggen dat je gestrest bent