Skip to main content

Blink van Malcolm Gladwell – een samenvatting. 

Twee seconden. Daar gaat Blink over. Wat gebeurt er in de eerste paar tellen van een ontmoeting, beslissing of oordeel? Die twee razendsnelle seconden die zich vol automatisch afspelen zonder dat we dat doorhebben. Die zo kort aanvoelen dat als je knippert met je ogen, ze al voorbij zijn.

Binnen die eerste twee seconden hebben we vaak al een mening of idee over iemand gevormd. Dit is geen bewust proces. Onbewuste gedachtes komen tot stand in de afgesloten ruimte van ons hoofd. Een ruimte waar we zelf maar moeilijk bij kunnen. Wat gebeurt er in deze afgesloten ruimte? En hoe kunnen we onze eigen bias herkennen en wellicht uitsluiten? Door het trainen van ons eigen gedrag en het interpreteren en ontcijferen ervan kan de deur van deze afgesloten ruimte voorzichtig worden geopend.

Intuïtie

Malcolm Gladwell geeft in dit populairwetenschappelijke boek de les mee dat niet alleen een bewust gemaakte beslissing er eentje is om te vertrouwen, maar dat een snelle onbewuste beslissing net zo goed, dan wel niet beter kan zijn. Noem het intuïtie. Gladwell laat zien op welke momenten je het best naar je intuïtie kan luisteren en op welke momenten bewustzijn van de eigen bias een fiasco kan voorkomen. Aan de hand van meeslepende verhalen zoals alleen hij ze kan vertellen, worden moment van intuïtie in actie ontleedt.

De belangrijkste les die Gladwell over wil brengen is wellicht het feit dat eerste indrukken en vliegensvlugge beslissingen — oftewel snap decisions — kunnen worden getraind en verbeterd.

 

 

Het maken van snelle beslissingen

Een bewust gemaakte beslissing willen we meestal baseren op zoveel mogelijk informatie. Wanneer we meer informatie tot ons genomen hebben denken we dat we een betere beslissing nemen omdat we dan alles van de situatie zien. Een snap decision baseert zich op de essentie van de beschikbare informatie en reduceert alles tot het minimaal benodigde om een goede keuze te maken. Dit wordt thin slicing genoemd en is een cruciaal onderdeel van snelle cognitie. Een plakje informatie is alles wat je nodig hebt om intuïtief een gegronde beslissing te kunnen nemen. Zo komen studenten bij het beoordelen van hoe goed ze een docent vinden die ze nog nooit eerder hebben gezien tot dezelfde conclusie na een filmpje van twee seconden zonder geluid, als na een heel semester college gevolgd te hebben.

Een nog veel indrukwekkender voorbeeld is de Amerikaanse psycholoog John Gottman. Hij onderzoekt stellen in een romantische relatie en voorspelt vervolgens wanneer hun relatie kapot gaat. Het ‘Love Lab’ noemt hij het. Omdat hij precies weet waar hij naar moet kijken om zijn voorspelling van brandstof te voorzien, kan hij met 90% zekerheid zeggen welke stellen er uit elkaar gaan en welke bij elkaar blijven over een periode van 15 jaar.  Dit alles baseert hij op een gesprek van 15 minuten in het lab, waarbij hij zich op één enkel onderwerp focust.

Soms heb je zo’n gevoel. Je denkt dat een bepaalde keuze de juiste is, maar uitleggen kan je het niet. Het voelt gewoon alsof het zo zou moeten zijn. Het borrelt omhoog. Blink van Malcolm Gladwell laat zien wat dat precies is.

 

Vond je dit een leuk artikel? Start dan nu hieronder met onze gratis introductiecursus: ‘Wat is Emotionele Intelligentie’.

  

Start nu met de gratis introductiecursus!

Na afloop weet je:
  • Uit welke 4 vaardigheden emotionele intelligentie bestaat
  • Wat een emotie precies is en hoe je die kan veranderen
  • Hoe emotionele intelligentie jou gaat helpen
  • Waarom je nooit meer mag zeggen dat je gestrest bent