Skip to main content

Dit is het geheim van mensen met een goede bullshit-meter: ze kunnen jouw Near Enemy met gemak spotten. Een Near Enemy is de activiteit waarvan jij denkt dichter bij jouw persoonlijke doelen te komen, maar die je stiekem tegenhoudt. De Near Enemy is sneaky, het is jouw vijand met een bril en een fopneus op. En als je niet oppast, kan de Near Enemy ervoor zorgen dat je niet bereikt wat je wilt. De Far Enemy is het tegenovergestelde, dit is de overduidelijke bad guy die in de weg staat tussen jou en je doel.

De Near Enemy en Far Enemy zijn termen die gebruikt worden in de Boeddhistische filosofie en psychologie. De Near Enemy is een emotie of actie die sterk lijkt op de emotie of actie die jou gaat helpen, maar subtiel verschilt. Het lijkt erop dat je dichterbij je persoonlijke doelen komt, maar in werkelijkheid doe je iets heel anders. De Far Enemy daarentegen is het tegenovergestelde van de Near Enemy en is de overduidelijke bad guy die tussen jou en je doel in staat.

Een persoonlijk voorbeeld. Een van mijn persoonlijke doelen is om Emotiplus te laten groeien door workshops en trainingen te verkopen. Mijn Far Enemy is niks doen. Of in ieder geval iets anders doen, zoals Netflix en Youtube kijken. Mijn Near Enemy is aan mijn website werken. Het geeft me het gevoel dat ik goed bezig ben en ik kan het zelfs zo goed praten voor mezelf dat ik er echt in geloof. In werkelijkheid zorgt het ervoor dat ik niet bezig ben met acquisitie, mensen benaderen of met potentiële klanten praat.

 

 

Jouw persoonlijke doelen wel halen: schakel de Near Enemy uit

Maar hoe kom je er nu achter wat jouw Near Enemy is? En belangrijker nog, hoe kun je voorkomen dat het jouw doelen saboteert?

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de Near Enemy om te voorkomen dat je jezelf voor de gek houdt. Als je jezelf betrapt op het vermijden van belangrijke taken, vraag jezelf dan af of je echt vooruitgang boekt of dat je gewoon bezig bent met een activiteit die je comfortabel en veilig laat voelen. Soms is het moeilijk om de confrontatie aan te gaan met je eigen problemen en emoties, maar het is de enige manier om echte persoonlijke groei te bereiken.

Het eerste wat je moet doen is eerlijk zijn tegenover jezelf en kritisch kijken naar wat je doet. Waar besteed je de meeste tijd aan? Er is een verschil tussen voldoening of veiligheid voelen en dichter bij je doel komen. Als je eerlijk bent tegenover jezelf, zul je merken dat je waarschijnlijk al een idee hebt van wat jouw Near Enemy is.

Het tweede wat je kunt doen is jezelf afvragen of de activiteit die je doet echt bijdraagt aan het behalen van je doel. Als het antwoord nee is, dan is de kans groot dat je te maken hebt met je Near Enemy. Maar als het antwoord ja is, moet je jezelf afvragen waarom het nog steeds moeilijk is om het te doen.

Een andere manier om je Near Enemy te ontdekken is door te kijken naar waar je weerstand voelt. Waar voel je je ongemakkelijk bij of waar ben je bang voor? Vaak is het zo dat wat we het meeste vermijden, juist de activiteit is die ons het dichtst bij ons doel zal brengen.

Vergeet de Far Enemy niet

Onthoud ook dat de Far Enemy nog steeds een bedreiging kan vormen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de activiteiten die je verhinderen om überhaupt in beweging te komen en actie te ondernemen richting je doel. De combinatie van het vermijden van je Near Enemy en het confronteren van je Far Enemy zal je helpen om effectief te zijn en je doelen te behalen.

Zelf kan je bijzonder blind zijn voor je eigen Near Enemy. Voor anderen is dit soms makkelijker te spotten. Mensen met een goed afgerichte bullshit meter zien jouw Near Enemy van een kilometer afstand. Zorg ervoor dat je af en toe jouw bullshit meter op jezelf richt.

 

Vond je dit een leuk artikel? Start dan nu hieronder met onze gratis cursus: ‘Introductie tot Emotionele Intelligentie’.

Start nu met de gratis introductiecursus!

Na afloop weet je:
  • Uit welke 4 vaardigheden emotionele intelligentie bestaat
  • Wat een emotie precies is en hoe je die kan veranderen
  • Hoe emotionele intelligentie jou gaat helpen
  • Waarom je nooit meer mag zeggen dat je gestrest bent