Sloopkamers die gebruikt worden om woede af te reageren zijn een populaire trend die steeds vaker wordt aangeboden als een manier om emoties te reguleren. Deze kamers zijn vaak uitgerust met allerlei objecten die gebroken of gedemonteerd kunnen worden, zoals oude elektronica, meubels of bouwmaterialen. De bedoeling is dat mensen hun woede of frustratie kwijt kunnen door deze objecten te vernielen, in plaats van hun woede op andere mensen of zichzelf te richten. Maar een sloopkamer is emotionele drugs; het maskeert het probleem en doet alsof het de oplossing is.
Catharsis
Het idee dat het uiten van woede kan leiden tot vermindering van deze emoties is gebaseerd op het concept van catharsis. Catharsis is echter een omstreden begrip die in de wetenschap niet sterk wordt ondersteund. Er is bewijs gevonden dat het uiten van agressie of woede in feite kan leiden tot meer agressie en woede in plaats van minder.
In de psychologie wordt catharsis gebruikt om te verwijzen naar het proces van het uiten van emoties, vaak agressie of woede, in een manier die leidt tot vermindering van de emotie en een gevoel van verlichting. Het woord “catharsis” is afgeleid van het Griekse woord “katharsis”, dat “zuivering” of “reiniging” betekent. De oorspronkelijke theorie van catharsis is dat het uiten van emoties kan leiden tot een vermindering van de emotie en een vermindering van gedrag dat is geassocieerd met de emotie
Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse, gebruikte het concept van catharsis in een iets andere context dan hoe we het tegenwoordig in de psychologie beschrijven. Voor Freud was catharsis een belangrijk onderdeel van de psychoanalytische behandeling. Hij geloofde dat emoties, vooral woede en agressie, vaak onbewust worden opgekropt en dat deze emoties kunnen leiden tot psychische problemen.
Volgens Freud konden deze emoties worden “ontladen” door middel van catharsis, wat in de psychoanalytische behandeling plaatsvond door middel van het praten over deze emoties met de therapeut. Door deze emoties te uiten en te analyseren, kon de cliënt inzicht krijgen in de onderliggende oorzaken van de emoties en kon de cliënt leren hoe deze emoties op een gezonde manier te reguleren.
In dit geval dus niet het fysiek afreageren van emoties maar juist het uiten en praten erover. Freud geloofde dat dit proces van catharsis helpt om de emoties te verminderen en om problemen op te lossen die verband houden met de emoties.
Sloopkamers verhogen agressie
Een van de problemen met het gebruik van sloopkamers voor het afreageren van woede is dat het kan leiden tot versterking van agressie. In plaats van agressie te verminderen, kan het uiten van agressie in een sloopkamer het gewelddadige gedrag versterken, vooral wanneer het wordt gecombineerd met een fysieke activiteit. Dit kan leiden tot problemen op de lange termijn, zoals een hogere kans op gewelddadig gedrag.
En dat fijne gevoel na afloop dan?
Na afloop van een sloopkamer geven veel mensen aan dat ze zich opgelucht of ontspannen voelen; ‘hè hè, dat lucht op’. Ik zal niet ontkennen dat deze mensen zich daadwerkelijk zo voelen, want dat geloof ik. Alleen is dit gevoel van ontspanning de adrenaline die gaat liggen, het is geen verminderde woede. Wanneer de adrenaline verdwijnt blijf je achter met woede.
Sloopkamers verhogen angst
Het kan ook angst verhogen. Het uiten van agressie in een sloopkamer kan mensen angstig maken omdat het hen helpt hun eigen gewelddadige impulsen te erkennen. Dit kan leiden tot problemen met zelfvertrouwen en kan mensen ontmoedigen om op een gezonde manier met hun emoties om te gaan.
Het ontmoedigd gezonde emotieregulatie
Een ander probleem is dat het gebruik van sloopkamers kan leiden tot een vicieuze cirkel. Het uiten van agressie in een sloopkamer kan mensen ontmoedigen om op een gezonde manier met hun emoties om te gaan. In plaats van te leren hoe ze hun emoties kunnen reguleren, kunnen ze afhankelijk worden van de sloopkamer om hun emoties af te reageren.
Daarnaast kan het gebruik van sloopkamers niet aan de wortel van het probleem werken. Woede kan vaak het gevolg zijn van onderliggende problemen zoals depressie, angst, of trauma. Door alleen de woede af te reageren in een sloopkamer, wordt niet aan deze onderliggende problemen gewerkt. Dit kan leiden tot een cyclische aard van woede waarbij mensen blijven terugvallen in dezelfde problemen zonder echte oplossing.
Sloopkamers zijn ook gewoon gevaarlijk
Ten slotte kan het gebruik van sloopkamers gevaarlijk zijn. Het uiten van agressie in een sloopkamer kan gevaarlijk zijn voor degene die de woede afreageert en voor degene die hem begeleiden. Er is een risico op letsel of zelfs een ongeluk. Bovendien kan het gebruik van sloopkamers een aanzet zijn voor gewelddadig gedrag buiten de kamer, dit kan leiden tot problemen in de maatschappij.
Manieren om met woede om te gaan die wel werken
Het is belangrijk om te erkennen dat er andere manieren zijn die beter werken om met emoties om te gaan dan het gebruik van sloopkamers. Zoals cognitieve gedragstherapie, emotieregulatie technieken, mindfulness, of andere therapeutische interventies. Deze methoden werken aan de oorzaak van de problemen en helpen mensen om gezonde copingmechanismen en emotieregulatievaardigheden te ontwikkelen.
Een therapeut of counselor kan helpen bij het identificeren van de onderliggende oorzaken van woede en agressie en het ontwikkelen van een behandelingsplan dat is afgestemd op de individuele behoeften van de cliënt. Dit kan onder andere inhouden het aanleren van copingstrategieën, het behandelen van onderliggende problemen en het leren omgaan met stressvolle situaties.
Sloopkamers die gebruikt worden om woede af te reageren zijn niet effectief en kunnen zelfs slecht zijn voor de mentale gezondheid van de mens. Er zijn veel betere manieren om met emoties om te gaan, zoals het werken met een therapeut of counselor, het ontwikkelen van gezonde copingmechanismen en emotieregulatievaardigheden. Het is belangrijk om te realiseren dat woede en agressie vaak het resultaat zijn van onderliggende problemen, en dat het uiten van deze emoties in een sloopkamer niet aan de wortel van het probleem werkt. Bovendien kan het gebruik van sloopkamers leiden tot versterking van agressie, angst, een vicieuze cirkel en zelfs gevaarlijke situaties. Daarom is het belangrijk om professioneel advies te vragen en te werken aan gezonde manieren om met woede om te gaan.
Bronnen:
Vond je dit een goed artikel? Start dan nu hieronder met onze gratis cursus: ‘Introductie tot Emotionele Intelligentie’.
Start nu met de gratis introductiecursus!
- Uit welke 4 vaardigheden emotionele intelligentie bestaat
- Wat een emotie precies is en hoe je die kan veranderen
- Hoe emotionele intelligentie jou gaat helpen
- Waarom je nooit meer mag zeggen dat je gestrest bent