First responders, zoals politieagenten en ambulancepersoneel, staan dag en nacht klaar om te helpen in de meest intense en onvoorspelbare situaties. Hun werk is onmisbaar, maar vaak worden ze pas echt gewaardeerd wanneer we hun verhalen horen. Laatst keek ik de serie Blauw op NPO Plus en las ik De verhalen van de mensen van de ambulance. Beide gaven me een vernieuwd respect voor deze hulpverleners. Het zijn niet alleen professionals; het zijn mensen met emoties, morele dilemma’s en een enorme toewijding om anderen te helpen.
De mensen achter het uniform
De reden dat ik deze serie en dit boek ben gaan kijken en lezen is dat we bij Emotiplus weer zijn gestart met trainingen voor ambulancepersoneel in opleiding. Onze focus ligt op emotionele intelligentie – een cruciaal onderdeel om onder hoge druk effectief te kunnen handelen. Want hoe reageer je als je geconfronteerd wordt met menselijk leed, paniek of agressie? En hoe ga je om met de emotionele momenten waar je soms in verstrikt raakt. Mentale weerbaarheid is daarbij een vereiste.
Blauw: de realiteit van het politiewerk
De serie Blauw geeft een indrukwekkende inkijk in het werk van first responders binnen de politie. We volgen verschillende agenten, elk met hun eigen specialisatie.
- David – noodhulpagent in Scheveningen
- May – Officier van Dienst in Limburg
- Denise – arrestantenverzorger
Zo kent David Scheveningen als zijn broekzak en heeft een scherp oog voor jongerendynamiek op straat. Hij is regelmatig degene die achter de beruchte ‘scooterjochies’ aan gaat. Met een ondeugende glimlach geeft hij toe dat hij zelf ooit zo’n jongen was, en juist daarom weet hij precies hoe ze denken en handelen.
In één scène zien we hoe hij een groepje jongeren staande houdt en hen met een mix van humor en autoriteit aanspreekt. “Jongens, ik snap het, maar je weet dat dit niet kan,” zegt hij terwijl hij hen een waarschuwing geeft. Zijn aanpak is streng, maar rechtvaardig, iets dat we allemaal graag willen kunnen, maar David ook daadwerkelijk beheerst. Dit maakt hem niet alleen een effectieve agent, maar ook een belangrijke brug tussen de jeugd en de politie.
Terwijl David moeiteloos met de jongeren schakelt, worstelen politieagenten in opleiding met dezelfde situatie. In de opleiding zien we hen onhandig zoeken naar de juiste toon, soms te streng, soms te onzeker. Ze proberen grip te krijgen op de dynamiek die voor David vanzelfsprekend lijkt. Doordat Blauw deze scenes rimpelloos door elkaar heen rijgt, gaat het contrast tussen David en de nieuwe studenten schuren. Het laat zien hoe goed David zijn ervaring en mensenkennis inzet om effectief te handhaven zonder de verbinding te verliezen.
De verhalen van de mensen van de ambulance: first responders in de zorg
Het boek De verhalen van de mensen van de ambulance greep me vanaf de eerste bladzijde. Het biedt een ongefilterde inkijk in het ambulancewerk: van reanimaties en verkeersongevallen tot de kwetsbare momenten met patiënten en hun naasten. First responders in de ambulance stappen telkens weer in het onbekende en moeten in seconden beslissingen nemen die levens kunnen redden.
Wat me vooral raakte, is hoe deze hulpverleners niet alleen medische zorg bieden, maar ook troost en steun. Ze begeleiden mensen in hun laatste momenten en moeten dan direct door naar de volgende melding, soms zonder tijd om stil te staan bij wat ze net hebben meegemaakt. Dat continue schakelen tussen professionaliteit en menselijkheid maakt hun werk bewonderenswaardig en inspirerend.
Empathie bij first responders: de sleutel tot begrip
Empathie is het vermogen je in te voelen in de gevoelens en ervaringen van anderen. Om even in hun schoenen te staan en te voelen wat zij voelen. Door de serie Blauw, het boek De verhalen van de mensen van de ambulance en de training die we geven, heb ik een klein beetje kunnen ervaren hoe het is om politieagent of ambulancebroeder te zijn. Het is slechts een glimp, een teen in het water, maar het heeft me geholpen om hun wereld beter te begrijpen.
Deze serie en dit boek laten op een indrukwekkende manier zien wat het betekent om in deze beroepen te werken. Ze zouden zelfs als een krachtig wervingsinstrument kunnen dienen. Dus ken je iemand die politieagent of ambulancebroeder wil worden? Raad ze dan aan om Blauw te kijken en De verhalen van de mensen van de ambulance te lezen.
Vond je dit een leuk artikel? Start dan nu hieronder met onze gratis cursus: ‘Introductie tot Emotionele Intelligentie’.
Start nu met de gratis introductiecursus!
- Uit welke 4 vaardigheden emotionele intelligentie bestaat
- Wat een emotie precies is en hoe je die kan veranderen
- Hoe emotionele intelligentie jou gaat helpen
- Waarom je nooit meer mag zeggen dat je gestrest bent
