Skip to main content

Emotional Agility is een boek geschreven door Susan David dat de nadruk legt op het belang van emotionele intelligentie en hoe het kan worden gebruikt om mensen een beter begrip te geven van hun eigen emoties. Het boek is gebaseerd op het idee dat emotionele lenigheid (emotional agility) de sleutel is om met meer gemak en veerkracht door de uitdagingen van het leven te navigeren.

Het boek is verdeeld in twee delen. Het eerste deel richt zich op het belang van emotionele lenigheid en hoe het kan helpen bij het ontwikkelen van een grotere emotionele intelligentie en veerkracht. Het tweede deel biedt praktisch advies en oefeningen voor het ontwikkelen van mindfulness en zelfbewustzijn.

Accepteer je emoties

Het eerste deel van het boek begint met het bespreken van het belang van het begrijpen en accepteren van onze eigen emoties. David benadrukt dat emoties een natuurlijk onderdeel zijn van de menselijke ervaring en dat we allemaal verschillende emoties ervaren gedurende ons leven. Ze betoogt dat emoties waardevolle bronnen van informatie kunnen zijn en dat we, door te leren hoe we op een gezonde manier met onze emoties kunnen omgaan, een grotere emotionele intelligentie en veerkracht kunnen ontwikkelen.

David benadrukt ook het belang van mindfulness en zelfbewustzijn bij het ontwikkelen van emotionele lenigheid. Door het gebruik van mindfulness-technieken en andere oefeningen kunnen individuen leren meer bewust te worden van hun gedachten en emoties, en hoe deze van invloed zijn op hun gedrag. Dit kan op zijn beurt helpen om een grotere emotionele intelligentie en veerkracht te ontwikkelen.

 

 

Praktische adviezen in Emotional Agility

Het tweede deel van het boek biedt praktisch advies en oefeningen voor het ontwikkelen van mindfulness en zelfbewustzijn. David geeft een reeks technieken voor het beoefenen van mindfulness, waaronder ademhalingsbewustzijn, lichaamsscan en mindful bewegen. Ze biedt ook oefeningen voor het ontwikkelen van zelfbewustzijn, waaronder journaling en zelfreflectie.

Een van de belangrijkste lessen uit het boek is het belang van het omarmen van onze emoties. David betoogt dat we vaak proberen onze emoties te onderdrukken of te negeren, wat kan leiden tot negatieve gevolgen. Door onze emoties te omarmen, kunnen we leren om er op een gezonde manier mee om te gaan en een grotere emotionele intelligentie en veerkracht te ontwikkelen.

Zelfcompassie

Een andere belangrijke les uit het boek is het belang van het ontwikkelen van zelfcompassie. David betoogt dat we onszelf vaak hard bekritiseren voor onze fouten en tekortkomingen, wat kan leiden tot negatieve emoties zoals schaamte en schuldgevoel. Door zelfcompassie te ontwikkelen, kunnen we leren om vriendelijker en meer vergevingsgezind te zijn naar onszelf toe, wat ons kan helpen om een grotere emotionele intelligentie en veerkracht te ontwikkelen.

Conclusie van Emotional Agility

Over het algemeen is Emotionele Lenigheid een nuttig en informatief boek voor iedereen die geïnteresseerd is in het ontwikkelen van een grotere emotionele intelligentie en veerkracht. Het boek biedt praktisch advies en oefeningen voor het ontwikkelen van mindfulness en zelfbewustzijn, en benadrukt het belang van het omarmen van onze emoties om een meer vervullend leven te leiden. Door emotionele lenigheid te ontwikkelen, kunnen we leren om met meer gemak en veerkracht door de uitdagingen van het leven te navigeren.

Het boek is ook nuttig voor mensen die een beter begrip willen krijgen van de rol die emoties spelen in hun leven. Het biedt een kader voor het begrijpen van emoties en helpt lezers om een groter zelfbewustzijn te ontwikkelen.

 

Vond je dit een leuk artikel? Start dan nu hieronder met onze gratis cursus: ‘Introductie tot Emotionele Intelligentie’.

 

Start nu met de gratis introductiecursus!

Na afloop weet je:
  • Uit welke 4 vaardigheden emotionele intelligentie bestaat
  • Wat een emotie precies is en hoe je die kan veranderen
  • Hoe emotionele intelligentie jou gaat helpen
  • Waarom je nooit meer mag zeggen dat je gestrest bent