Skip to main content

“Permission to Feel” van Marc Brackett is een uitgebreide gids voor het ontwikkelen van emotionele intelligentie door middel van de RULER-aanpak. Emotionele intelligentie is het vermogen om emoties te herkennen, begrijpen, benoemen, uiten en reguleren, en is een cruciale factor voor persoonlijk en professioneel succes. Dit boek biedt lezers praktische tools en strategieën die kunnen worden gebruikt om emotionele intelligentie te ontwikkelen en emotioneel welzijn te verbeteren.

RULER

Het boek “Permission to Feel” introduceert de RULER-aanpak, een acroniem dat staat voor vijf sleutelvaardigheden op emotioneel gebied die essentieel zijn voor het ontwikkelen van emotionele intelligentie. Hier volgt een korte beschrijving van elke letter van RULER:

  • Herkennen van emoties: dit omvat het identificeren van emoties in zichzelf en anderen, en het kunnen onderscheiden van verschillende soorten emoties.
  • Begrijpen van emoties: dit omvat het kennen van de oorzaken en gevolgen van verschillende emoties, en hoe ze gedrag en besluitvorming kunnen beïnvloeden.
  • Benoemen van emoties: dit omvat het gebruiken van nauwkeurige taal om emoties te beschrijven, wat kan helpen om emotionele bewustwording en helderheid te vergroten.
  • Uiten van emoties: dit omvat het effectief communiceren van emoties, zowel verbaal als non-verbaal, op een manier die passend is voor de situatie.
  • Reguleren van emoties: dit omvat het beheren van emoties op een gezonde en constructieve manier, in plaats van ze te onderdrukken of te vermijden.

Door deze vijf vaardigheden te ontwikkelen, kunnen individuen hun emotionele intelligentie opbouwen en hun vermogen verbeteren om hun emoties in verschillende situaties te begrijpen en te beheren. De RULER-aanpak is een praktisch en effectief kader voor het ontwikkelen van emotionele intelligentie en is een belangrijk thema van het boek “Permission to Feel”.

Een van de sterke punten van “Permission to Feel” is dat het de nadruk legt op het belang van emotionele intelligentie in alle aspecten van het leven. De auteur vertelt dat emotionele intelligentie een kritische vaardigheid is voor succes op elk gebied, en dat door deze vaardigheden te ontwikkelen, individuen hun relaties, hun werkprestaties en hun algehele welzijn kunnen verbeteren. Brackett biedt lezers praktisch advies over hoe ze deze vaardigheden kunnen ontwikkelen en biedt inzichten in hoe ze kunnen worden gebruikt om de emotionele gezondheid te verbeteren.

 

 

Persoonlijke verhalen

Naast de RULER-aanpak onderzoekt Brackett ook andere belangrijke onderwerpen met betrekking tot emotionele intelligentie, zoals empathie, mindfulness en emotieregulatie. De auteur biedt lezers praktisch advies over hoe ze deze vaardigheden kunnen ontwikkelen en biedt inzichten in hoe ze kunnen worden gebruikt om de emotionele gezondheid te verbeteren.

Wat “Permission to Feel” onderscheidt van andere boeken over emotionele intelligentie, is het uitgebreide onderzoek en de ervaring van de auteur op dit gebied. Brackett deelt persoonlijke verhalen en inzichten uit zijn eigen leven, evenals zijn ervaringen met het werken met opvoeders, studenten en ouders, om lezers te helpen begrijpen hoe belangrijk emotionele intelligentie is in alle aspecten van het leven.

Conclusie

Al met al is “Permission to Feel” een inzichtelijke en praktische gids die een nieuwe kijk biedt op emoties en hoe ze kunnen worden gebruikt om persoonlijk en professioneel succes te behalen. Het boek biedt lezers praktische tools en strategieën die kunnen worden gebruikt om emotionele intelligentie te ontwikkelen en benadrukt het belang van emotionele intelligentie in alle aspecten van het leven. Het is een must-read voor iedereen die zijn emotionele welzijn wil verbeteren en de vaardigheden wil ontwikkelen die nodig zijn voor persoonlijk en professioneel succes.

 

Vond je dit een leuk artikel? Start dan nu hieronder met onze gratis cursus: ‘Introductie tot Emotionele Intelligentie’.

 

Start nu met de gratis introductiecursus!

Na afloop weet je:
  • Uit welke 4 vaardigheden emotionele intelligentie bestaat
  • Wat een emotie precies is en hoe je die kan veranderen
  • Hoe emotionele intelligentie jou gaat helpen
  • Waarom je nooit meer mag zeggen dat je gestrest bent