Acceptance Commitment Therapie (ACT) is een vorm van gedragstherapie die zich richt op het accepteren van wat buiten je persoonlijke controle ligt en je inzet voor acties die je leven verrijken.
Het idee achter ACT is dat het lijden een normaal en onvermijdelijk onderdeel is van het menselijk leven, maar dat het kan worden verergerd door pogingen om pijnlijke ervaringen te beheersen of te vermijden. In plaats van deze confrontatie te vermijden, moedigt ACT mensen aan om hun pijn en lijden te accepteren en zich te richten op waarden die belangrijk voor hen zijn.
Een belangrijk aspect van ACT is dat het zich richt op ‘psychologische flexibiliteit’: het vermogen om volledig in het heden te zijn en veranderingen of ongewenste ervaringen te accepteren. ACT helpt je om je aandacht flexibel te verplaatsen met zelfbewustzijn, in plaats van vast te houden aan vastgeroeste en onproductieve gedachten.
Acceptance Commitment Therapie omvat zes kernprocessen: contact maken met het huidige moment, cognitieve defusie, acceptatie, zelf als context, waarden en toegewijde actie. Deze processen zijn niet lineair; ze worden vaak samen en in verschillende volgorde aangeboden.
ACT wordt gebruikt om een breed scala aan psychische aandoeningen te behandelen, zoals depressie, angst en obsessief-compulsieve stoornis. Het kan ook nuttig zijn bij het behandelen van chronische pijn en stressgerelateerde aandoeningen.
Belangrijk is dat ACT geen techniek is om pijn of lijden te ‘verwijderen’, maar een manier om te leren leven met pijn en lijden, zonder dat dit je leven overneemt. Het moedigt mensen aan om te leven volgens hun waarden, ongeacht wat het leven brengt.