De aandachtscirkels van Eberspächer is een manier om te laten zien waar jou aandacht zit tijdens moment van hoge druk of spanning. Ze zijn hiërarchisch opgebouwd en hoe verder je naar de buitenkant gaat, hoe groter de kans is dat jouw prestatie afneemt omdat jouw aandacht voor de taak ook afneemt.
De aandachtscirkels
Jouw aandacht is een soort zaklamp, de plek waarop jij het licht schijnt is de plek waar je je gedrag op kan aanpassen. En tijdens een voetbalwedstrijd is dat de plek waar jij je handelingen uitvoert.
De cirkels laten zien wat de plekken zijn waar jij je aandacht op kunt richten. Ze weerspiegelen het volgende:
1 – Ik en mijn taak
2 – Directe afleidingen
3 – Hoe het zou moeten gaan
4 – Winnen / verliezen
5 – Het gevolg van winnen of verliezen
6 – De zinsvraag
In de eerste cirkel richt je je aandacht volledig op jouw taak. Je bent met niks anders bezig dan de wedstrijd. Er is geen ruimte in je hoofd voor andere zaken dan de bal veroveren, openingen zoeken, of acties maken. Als je hier de volledige wedstrijd bent kan je 100% van jouw niveau halen.
In de tweede cirkel richt je je aandacht op directe afleidingen, dit kan zijn het publiek, de scheidsrechter of de tegenstander. In het ideale geval kan je dit in jouw voordeel gebruiken, zoals de steun van het publiek, of een overrompelde tegenstander. Maar wanneer je te lang met je aandacht bij directe afleidingen blijft hangen kan je je niet meer op jij en je taak richten. Als je te vaak in cirkel 2 zit kan je nog maar 90% van jouw niveau halen.
Alles boven deze streep gaat buiten jouw hoofd om.
Alles onder deze streep vindt plaats in jouw hoofd, en kan je dus iets aan doen.
In de derde cirkel vergelijk je jouw huidige niveau met het niveau dat je zou moeten halen. Door het herhaaldelijk maken van deze vergelijking ben je continue elke actie aan het beoordelen of deze wel of niet goed genoeg was. Als je dit te vaak doet kan je nog maar 70% van jouw niveau halen.
In de vierde cirkel ben je vooral bezig met winnen of verliezen. De gedachte over winst of verlies gaat vaak door je hoofd heen. In vergelijking met de vorige cirkel, waar je nog naar jouw acties kijkt en daarom nog met het spel zelf bezig bent, is dat in deze cirkel niet meer het geval. Een van de redenen dat veel teams de winst, of een gelijkspel, in de laatste fase van de wedstrijd uit handen geven is omdat ze zo gefocust zijn op de uitslag van de wedstrijd, ze bijvoorbeeld niet meer hun man uit hun rug zien weglopen. Als je in deze cirkel zit kan je nog maar 40% van jouw niveau halen.
In de vijfde cirkel denk je vaak aan het gevolg van een winst- of verliespartij. ‘Als we deze wedstrijd ook verliezen zijn we kansloos voor de play-offs.’, of ‘Als we winnen kan ik straks weer een foto op Instagram zetten.’ zijn gedachtes die hier in je om kunnen gaan. Op dit moment ligt je aandacht zelfs buiten het veld waar je op dat moment op staat. Knappe jongen die dan nog een goede wedstrijd kan spelen. Als je in deze cirkel zit kan je nog maar 30% van jouw niveau halen.
In de zesde, en laatste, cirkel ben je bezig met zinsvraag, oftewel: ‘Wat doe ik hier?’ Je denkt steeds vaker dat je deze wedstrijd helemaal niks klaar kunt spelen en de trainer je er beter af kan halen. Bij een (grote) achterstand zijn dit gedachtes die vaak opkomen en het moment dat dit bij het hele team tegelijk gebeurt is de wedstrijd afgelopen. Uit de foto hiernaast ziet het ernaar uit dat Casillas zich liever verstopt in zijn eigen handschoen om in zijn gedachte al ergens anders te zijn, zodat hij dit niet langer hoeft te verdragen. Als je in deze cirkel zit kan je nog maar 10% van jouw niveau halen.
De aandachtscirkels zijn een verhelderende manier om te laten zien dat je afgeleid kan zijn van jouw taak en op welke manier je dat bent.
Vind je het lastig om focus te houden tijdens presteren?
Misschien kunnen wij je helpen.
Boek nu een gratis mini-consult met ons over jouw hulpvraag.